“… voedingswetenschappen nogal onsuccesvol”

Dit zegt Dick Veerman, hoofdredacteur van de invloedrijke internetkrant Foodlog. Het vormt de kern van het gesprek dat hij heeft met Esther van Fenema, psychiater en columniste van diverse media, waaronder Medisch Contact.

Zij interviewt Veerman bij online opinieplatform Café Weltschmerz. Veerman stelt dat de voedingswetenschappen nogal onsuccesvol zijn geweest in het bedienen van de samenleving met een gezond leven.

Terecht heeft Dick Veerman grote twijfels bij de vraag of voedingswetenschap wel een wetenschap is. De discipline is weliswaar gebouwd op zuiver wetenschappelijke vakgebieden zoals biochemie, evolutieleer, genetica, moleculaire biologie en andere biowetenschappen, maar heeft het niet verder gebracht dan slechts een afgeleide daarvan en heeft daarmee hoogstens de status van een toegepaste wetenschap.

Veerman heeft zijn twijfels over het wetenschappelijke kaliber en wijt dit aan het feit dat de voedingsleer geen onderzoekers kent zoals Einstein, Bohr en Hawking. Zij zijn kritisch op de wetenschappelijke grondslagen van ‘hun’ wetenschap, de natuurkunde, en stellen voortdurend de meest basale vragen zoals dat in een wetenschap behoort.

De voedingswetenschap mist volgens Veerman een dergelijk persoon. Maar is dat wel zo?

Dan ziet hij mijns inziens toch iemand over het hoofd die wel degelijk de statuur heeft van genoemde wetenschappers. Niet in de natuurkunde, maar in de scheikunde en bovendien in de daarmee verwante biowetenschappen, in het bijzonder de moleculaire biologie.

Door de lezers van The New Scientist is hij in een enquête bij de twintig grootste geleerden aller tijden geplaatst, samen met zijn persoonlijke vriend Albert Einstein, als enigen van de twintigste eeuw: Linus Pauling. Tot op heden is Pauling de enige geleerde die erin is geslaagd om in zijn eentje twee verschillende Nobelprijzen te verwerven (scheikunde en vrede).

DNA-ontdekker en Nobelprijswinnaar Francis Crick noemde Pauling de grondlegger van de moleculaire biologie, de fundamentele wetenschap waarop de voedingswetenschap is gebouwd. Hij (Crick) vertelde onomwonden dat Pauling hem en Watson bijna vóór was geweest bij de ontdekking van de DNA-structuur. Pauling wordt tot op de dag van vandaag door vriend en vijand gezien als de grondlegger van de moderne scheikunde.

Toch valt het Veerman niet kwalijk te nemen dat hij in het interview Pauling over het hoofd zag. Namelijk zijn voedingswetenschappers (en medici) in de afgelopen vijftig jaar Pauling bijzonder onheus tegemoet getreden vanaf het moment dat hij in 1968 de term orthomoleculair introduceerde in het tijdschrift Science in 1968.

Het failliet van de voedingswetenschap, zoals geschetst door Veerman, is evenredig met de wijze waarop de inzichten van Pauling door voedingswetenschappers al een halve eeuw lang worden verketterd.

Het een, het failliet, heeft alles te maken met het andere, de verkettering.

Zoals er vele voorbeelden zijn in de geschiedenis, zijn geleerden met briljante ideeën door hun minder intellectueel begaafde collega’s afgebrand. Pauling heeft dit lot ook moeten ondergaan. Hiermee sloten de collega-wetenschappers als vanzelf de weg af naar vooruitgang.

We mogen hopen dat alsnog een tijdperk aanbreekt waarin een rationele benadering en een diepgaande studie van de ideeën van Linus Pauling, neergelegd in de orthomoleculaire wetenschap, de voedingswetenschap als wetenschap weer op gang wordt gebracht. Ik ben benieuwd wanneer voedingswetenschappers zover zijn om deze herkansing te pakken. Dan zullen de door Veerman gestelde vragen wellicht worden beantwoord.

In het populair wetenschappelijk boek Fit met Voedingssupplementen vindt u achtergronden over deze problematiek. Zo wordt de historische background geschetst, én het toekomstperspectief. Het toont dat de orthomoleculaire wetenschap een logisch uitvloeisel is van de grote ontdekkingen binnen de voedingswetenschap, gedaan in de loop van de vorige eeuw, toen voedingswetenschap nog wel een wetenschap was zoals de ontdekking van de afzonderlijke vitamines en mineralen en hun gebreksziekten.

10 reacties op ““… voedingswetenschappen nogal onsuccesvol””

 1. Sophia schreef:

  Wij zullen nooit kunnen opboksen tegen de voedingsindustrie en farmacie met al zijn -in de grond- commerciële en politieke belangen. Laten wij individueel er het beste van maken, een goed voorbeeld zijn, dan versprijdt deze kennis zich ook en wel onder diegenen die er echt in geïnteresseerd zijn! Zolang de groep die er in gelooft groeit is er echte gezondheids winst. Laat verder iedereen maar protest leveren, zij staan gewoon niet open voor verandering.

 2. Rob Hamers schreef:

  Als er IETS onwetenschappelijk is dan is het de constatering van Veerman dat de voedingsleer geen resultaten opleverde omdat we dikker zijn geworden!
  A. De relatie ongezond en dik bestaat slechts door het feit dat dikke mensen overwegend (niet bij Eskimo’s of vrouwen in de Andes of
  Tibet) een slecht eetpatroon hadden doordat ze vanuit hun sociale mogelijkheden gewoon te weinig goede voedingsstoffen binnen kregen (deels door vrije wil/genotzucht).
  B. Indien mensen dikker worden dan 10 jaar geleden heeft dit te maken met de commercie, de opvoeding, het gejaagde leefpatroon en het gebrek aan kookkunst of willen koken; de voedingsleer kan uitstekend zijn maar mensen hebben de vrije wil om hun eigen ruiten in te gooien! (Wat prima is als de kosten ook bij hen terecht komen!).

 3. Marije Canjels schreef:

  Ik onderschrijf uw verhaal. Vanaf mijn 35ste levensjaar ben ik patient geworden
  van drs Carel Hoffman, die volgens de orthomolulaire methodiek werkte en dit
  ondersteunde met voedingssupplementen waar hij verschillende boeken over
  heeft geschreven o.a. Het Bloedgroependieet.
  Hij is helaas te vroeg (64) overleden, werd ook stelselmatig genegeerde door
  de reguliere artsen.
  Ben nog steeds op zoek naar een goede arts die volgens genoemde methode
  werkt. Jammer dat er nog steeds een hetze is tegen artsen die zich van zoge-
  noemd ‘alternatief’ willen profileren. In Belgie en Duitsland staat men hier
  meer voor open, geen wonder dat mensen die kant op gaan.

  Deze rigide manier van machtsdenken moet doorbroken worden!

  Succes dr. Schuitemaker!

 4. Gerard van der Velden schreef:

  Het heeft naar mijn mening alles te maken met beeldvorming en de onderschatte rol die de Vereniging tegen de Kwakzalverij speelt.

  Linus Pauling wist als geen ander dat onze “geneeskunde” is gebouwd op ondeugdelijke fundamenten, n.l. olie, chemie en symptoombestrijding, waarbij de voeding een zeer bescheiden rol speelt. Het feit dat een gemiddelde huisarts een zeer beperkte kennis heeft van vitaminen en mineralen, toch de bouwstenen van onze gezondheid, zegt voldoende.

  Alles wat niet strookt met deze fundamenten, wordt door de VtdK op een onorthodoxe wijze met de grond gelijk gemaakt.
  Zo is ook de homeopathie de afgelopen jaren door de wurggreep van de VtdK steeds verder in de verdrukking gekomen.

  Ik denk dus niet dat Dick Veerman Linus Pauling over het hoofd heeft gezien. Ik denk dat hij zich terdege bewust is van de grote verdiensten die Linus Pauling heeft gehad. Hij wil echter, denk ik, niet in aanmerking komen voor de Kackadorisprijs.

 5. Rosa Haustraete schreef:

  Beste Marije
  Voor zover ik weet staat men in België zeker niet meer open dan in Nederland voor de “alternatieve” aanpak. Ik zou zelfs het tegenovergestelde denken. Ik haal veel info van natuurartsen in Nederland… niet in België. Verschillende zaken verhuizen zelfs van België naar Nederland. De preventieve aanpak is blijkbaar ongekend bij geneesheren… symptoombestrijding troef! ! !

 6. joanne schreef:

  het is onbegrijpelijk, dat mensen als die Katan (die chemicus blijkt te zijn!) hier het hoogste woord voeren. ik vind het steeds zo jammer, dt juist die mensen niet ongecontroleerd dik worden; dan hielden zij hun mond wel.
  de reclame voor koolhydraten in combinatie met de vetfobie heeft Amerika al ziek gemaakt. waarom dat te NL moet worden gevolgd kan ook alleen maar een gevolg zijn van verborgen overwicht van de industrie.
  en dan is het wel buitengewoon rottig, dat je een reguliere arts niet meer vertrouwt, omdat hij niet meer in staat lijkt je werkelijk te helpen, zelfs niet met wat elementaire problemen zijn in mijn optiek. denk aan “luie” schildklier en bv. bijnierinsufficiëntie. zelfs van diabetes heeft men niet echt verstand. triest allemaal. ik word oud zeker. groet JK

 7. Niesten schreef:

  Mijn ervaring op het gebied van voeding. Ik heb altijd zelf gekookt . Ik ben altijd in voeding geïnteresseerd geweest. Frituurgerechten komen bijna niet op tafel wel gestoomde aardappelen en verse gestoomde groenten. Ik maak ook nog bouillon van knoken. De microgolf die mineralen en vitaminen afbreekt heb ik niet. Ik heb 2 kinderen en vroeger als de huisarts kwam zei altijd dat bij mij niks te verdienen viel. Als mijn kinderen verkouden waren mochten ze onmiddellijk thuis blijven en citroensap voor het slapen gaan. Na 2 dagen gingen ze fit naar school.
  Het is dat vroeger de huisvrouwen genoodzaakt waren om te koken. Het voordeel was dat het eten onmiddellijk werd benut. Het eten heeft dan de beste hoeveelheid vitaminen en mineralen. Nu omdat man en vrouw werken wordt vlugger een pizza opgewarmd of iets anders. Ook staan de mensen niet stil bij hoe meer het eten bewerkt wordt hoe slechter de kwaliteit.
  Voor degene die met het bloedgroepdieet al echt gewerkt hebben, weten dat hun chronische aandoeningen verbeterd zijn…..En als je geen kennis van voedingswaren hebt kun , je hier niet over mee praten.

 8. Niesten schreef:

  Ik vind dat er er een grote verandering bezig is .Er is een onevenwicht in de natuur. Veel vernietiging van bomen planten,die onze luchtkwaliteit verminderen.Heel veel mensen leven binnen achter de computer en eten voedsel met veel koolhydraten, waarvan de glucose onmiddellijk in het bloed komt. Heel veel personen kopen voedsel dat ze opwarmen in de microgolfoven.En nog erger vele bewegen niet meer.Dit geeft een onevenwicht en uit zich vaak door te dik zijn en depressie.Hoe veel blikken met bier liggen niet langs de weg ????? Reclame over Red bleu mag wel maar niet over voeding…..de verandering komt door ernstig ziek zijn en die het niet snapt????

 9. Hannie wielenga schreef:

  Ik heb kort geleden iets gelezen over vitamine C bij een operatie . Ik ben het kwijt . Kan iemand mij helpen ? Ik wil het aan mijn vriendin laten lezen. Haar zoon is van de week opgenomen voor zijn hart . Al vast bedankt Hannie wielenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften