Persberichten

2017

[expand title=”13-1-2017 Kunstmatige zoetstoffen als zoetjes zijn helemaal niet goed voor de lijn“]

Volgens het tijdschrift ORTHOmagazine veroorzaken de kunstmatige zoetstoffen veranderingen in de darmflora. Het gevolg: glucose-intolerantie en overgewicht. Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we bijvoorbeeld jaarlijks dertig liter light-frisdrank. Dan heb je nog de zoetjes die in de koffie en…

 [/expand]

 

2016

[expand title=”29-12-2016 Oliebollen: geniet, maar eet met mate“]

Misschien is het wel het lekkerste van de oliebol: het knapperige bruine korstje. Oliebollen maken deel uit van ons cultureel erfgoed, ze horen bij oud en nieuw als Ot bij Sien. Gelukkig eten we niet elke dag oliebollen, dan zouden ze zeker bijdragen aan onder meer veroudering van de huid en zo rimpels veroorzaken.

Eén keer per jaar genieten we lekker van oliebollen. De gewichtstoename door oliebollen raken we in januari nog wel weer kwijt. Maar de bollen met het lekkere knapperige bruine korstje kunnen we beter niet te vaak eten. Hetzelfde geldt overigens voor knapperige frietjes.

Recept voor een mooie huid

Alle producten waar eiwit en vet in zit, zoals oliebollen, bevatten AGE’s. Onder invloed van hitte worden heel snel extra veel van deze stoffen gevormd. Veel AGE’s krijgen we binnen via kant-en-klare maaltijden. Omdat AGE’s de smaak, structuur, geur en houdbaarheid van voeding verbeteren, wordt industriële voeding op grote schaal met hitte behandeld.

AGE staat voor advanced glycation endproducts. AGE’s worden door onze nieren uit het bloed gefilterd. De meeste mensen krijgen veel meer binnen dan het lichaam verwerken kan. Het overschot nestelt zich in de weefsels. De invloed op het lichaam is het meest zichtbaar in de huid, die wordt stugger en rimpeliger. Het recept voor een mooie huid? Geniet van oliebollen, maar eet ze met mate.

Onbezorgd genieten

Hoe toch onbezorgd te genieten van een lekkere oliebol en andere gefrituurde gerechten? Het tijdschrift Fit met Voeding geeft de volgende tips:

  • gebruik nieuw frituurvet (na elk gebruik loopt het AGE-gehalte in het vet verder op);
  • beperk de rest van de dag de inname van andere AGE-rijke voedingsmiddelen;
  • eet extra veel groenten en fruit (anti-oxidanten dempen het negatieve effect van AGE’s);
  • er zijn aanwijzingen dat voedingssupplementen met de vitaminen B1, B6 en C een beschermende werking hebben.

[/expand]

[expand title=”19-12-2016 Nieuw boek over alternatieve geneeskunde“]

“Er wordt gemeten met twee maten”

Het ‘alternatieve circuit’ staat al jaren onder druk. Vooral het verwijt ‘niet bewezen’ herhaalt zich voortdurend. Maar is dit terecht? Journalist Toine de Graaf vindt dat critici meten met twee maten. Zo is te lezen in het boek De kracht van de alternatieven, dat vandaag verschijnt.

“Er is méér wetenschappelijk bewijs voor het effect van de alternatieven dan veelal gedacht”, stelt De Graaf. “Tegelijk is er minder bewijs voor de werkzaamheid van de regulieren dan ze doen voorkomen. Daarnaast is een deel van het regulier ‘bewijs’ verkregen met klinisch onderzoek dat bij nader inzien is gemanipuleerd door de farmaceutische industrie. En als wél overtuigend wetenschappelijk bewijs voorhanden is, negeren artsen dit vaak.”

Kortom: er wordt gemeten met twee maten. “Het is niet geloofwaardig om van de alternatieven overtuigend bewijs te verlangen als de bewijsvoering van het eigen handelen niet op orde is.”

Toch gaat dit boek niet alleen over de ‘jacht’ op de alternatieven. In Nederland, en ook daarbuiten, zijn ontwikkelingen gaande die bijdragen aan een milder klimaat. Zo zijn binnen de reguliere zorg verschillende ‘holistische’ tendensen waar te nemen, waardoor de kloof tussen regulier en alternatief kleiner wordt. Langzaam maar zeker groeit de steun voor de alternatieven, deels onder de oppervlakte.

“Dit gaat samen met een herwaardering van de kracht van de alternatieven”, zegt De Graaf. “De sympathie geldt vooral de aandacht voor de patiënt, die bovendien de helemens betreft. Dit in scherp contrast met de haastige, reguliere geneeskunde die de patiënt in ‘stukjes’ heeft opgeknipt.”

Voor meer informatie: www.dekrachtvandealternatieven.nl

Toine de Graaf. De Kracht van de Alternatieven. Duel in de geneeskunde met uw gezondheid als inzet. Ortho Communications & Science. Prijs: € 18,50 (180 p.). ISBN: 9789076161136

==========================================================================

Noot voor de redactie: wilt u een recensie-exemplaar en/of een interview met Toine de Graaf? Mail naar support@ortho.nl.

[/expand]

 

2015

[expand title=”07-01-2015 – Zoetje in de koffie dikmakend?“]
Kunstmatige zoetstoffen als zoetjes zijn helemaal niet goed voor de lijn. Volgens het tijdschrift ORTHOmagazine veroorzaken de kunstmatige zoetstoffen veranderingen in de darmflora. Het gevolg: glucose-intolerantie en overgewicht.

Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we bijvoorbeeld jaarlijks dertig liter light-frisdrank. Dan heb je nog de zoetjes die in de koffie en thee gaan en de vele andere voedingsmiddelen die kunstmatig gezoet worden, van jam tot chips. Dat alles met het doel niet aan te komen of zelfs af te vallen. Bij dat doel worden door ORTHOmagazine grote vraagtekens geplaatst.

Overgewicht-epidemie

Het tijdschrift ORTHOmagazine haalt internationale studies aan die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen een averechts effect hebben en juist de glucose-intolerantie bevorderen. Bij glucose-intolerantie is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding, het lichaam reageert minder goed op insuline. Vaak is het een voorbode van diabetes type2. Overgewicht en glucose-intolerantie zijn twee handen op één buik. Uit onderzoek blijkt nu dat de samenstelling van de darmflora hierbij een cruciale rol speelt.

Onderzoekers zijn al langer op zoek naar bewijs voor de zoetjes-paradox van de wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. Ondanks het massale gebruik van kunstmatige zoetstoffen, die geen of nauwelijks calorieën bevatten, is er geen sprake van het afnemen van gewicht.

Zoet is aangeleerd

Studies met de natuurlijke zoetstof stevia tonen volgens ORTHOmagazine een omgekeerd effect aan; de glucosetolerantie neemt toe.

De behoefte aan zoet is aangeleerd. Kiezen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen is als het kiezen uit twee kwaden. Het beste advies is om langzaam aan steeds minder zoet te eten en te drinken.

ORTHOmagazine is een vakblad over voeding en supplementen. Hoofdredacteur sinds de oprichting in 1983 is dr. Gert E. Schuitemaker.[/expand]

 

2014

 

[expand title=”13-12-2014 Kunstmatige zoetstoffen als zoetjes zijn helemaal niet goed voor de lijn“]

Volgens het tijdschrift ORTHOmagazine veroorzaken de kunstmatige zoetstoffen veranderingen in de darmflora. Het gevolg: glucose-intolerantie en overgewicht. Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we bijvoorbeeld jaarlijks dertig liter light-frisdrank. Dan heb je nog de zoetjes die in de koffie en…

 [/expand]

 

[expand title=”3-12-2014 Alcohol- en drugsverslaving door ‘lege’ voeding“]

 

Voeding die amper voedingswaarde heeft, wordt gecompenseerd met suikerrijke voeding, vet eten en alcohol en drugs. Volgens apotheker dr. Gert E. Schuitemaker is er een directe relatie tussen de toename van alcohol- en drugsverslaving en de afname van het gebruik van volwaardige voeding.

In steeds minder huishoudens staat volwaardige voeding op tafel. Ontbijten schiet er vaak bij in. Voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen en gezonde vetzuren is vervangen door suikerrijke voeding, frisdranken en vette hap. Bij de ondervoeding die daardoor als het ware ontstaat, groeit de hang naar stimulerende middelen. Van koffie tot alcohol en drugs.

Het aantal keren dat de Ambulancedienst Amsterdam moet uitrukken nadat iemand onwel is geraakt door drugsgebruik is in tien jaar tijd verdubbeld naar zo’n 1.500 keer nu. Voor alcoholvergiftiging steeg het aantal uitrukken sinds 2004 van twee- naar drieduizend keer per jaar nu.

Pillengeneratie

In het boek ‘Voeding & Gedrag’ dat volgende week verschijnt, ageert Schuitemaker tegen “een maatschappij waarin pillen het enige antwoord lijken te zijn op de toenemende gedragsziekten en waarin voeding nauwelijks een kans krijgt.”

Volgens de apotheker worden artsen tijdens hun opleiding talloze malen getoetst op hun kennis over pillen. Het onderricht over voeding blijft ondertussen beperkt tot 25 uur gedurende de hele studie. “Ik stel vast dat zowel op straat als in de spreekkamer van de arts onder jongeren èn ouderen een pillengeneratie wordt gekweekt.”

Politici weten van niets

Schuitemaker volgt al tientallen jaren het internationale onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag op de voet. De beste oplossing voor gedragsproblemen, het opheffen van tekorten met gezonde voeding en eventueel voedingssupplementen, wordt volgens hem stelselmatig genegeerd. “Jonge kinderen met ADHD zijn beter geholpen met voeding dan met Ritalin. Een hoge consumptie van frisdranken en vette hap leidt tot alcohol- en drugsmisbruik. Mensen worden minder gewelddadig door voedingssupplementen. Voeding heeft invloed op de leerprestaties op school.”

“Voor de sceptici lijkt de overdaad aan onderzoek nog niet voldoende,” zegt de apotheker. “En politici en andere beleidsmakers weten helemaal van niets.”

Website Voeding & Gedrag

[/expand]

 

 

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+