Voeding & crimineel gedrag

U hebt het waarschijnlijk meegekregen. De Volkskrant had deze week de primeur.(1) Veel media hebben het overgenomen. Onderzoekers van Justitie brachten een rapport naar buiten dat ook is aangeboden aan de Tweede Kamer. Absoluut heugelijk nieuws!

De naam van het rapport: Nieuw WODC-rapport – Neurowetenschappelijk toepassingen in de jeugdstrafrechtketen.

Prachtig, maar de essentie ging er door verloren en was verder niet of nauwelijks in het nieuws: voeding en voedingssupplementen helpen crimineel gedrag te verminderen. Hoewel supplementen soms werden genoemd, bleef dit onderwerp verborgen door de niet aansprekende titel en de wollige taal van het rapport. De relatie voeding en crimineel gedrag  werd zo niet duidelijk voor de gemiddelde Nederlander.

Waarom ik het verder zo jammer vind …? Dit was nu juist een prachtige aanleiding om het verband voeding en gedrag ruim onder de aandacht te brengen, van pers, politiek en publiek. Omdat onderhand dit verband vaststaat en er direct concreet aan de gang kan worden gegaan: in gevangenissen (gebeurt overigens al), maar ook in de samenleving! Daar wacht ik overigens al 15 jaar op. Toen was de conclusie van het Britse gevangenisonderzoek (2) in 2002  duidelijk genoeg: “Antisociaal gedrag in gevangenissen, met inbegrip van geweld, wordt verminderd met vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Dezelfde implicaties hebben deze resultaten voor hen  in de samenleving met slechte voedingsgewoonten. [vet toegevoegd; GES]. De resultaten waren: 35% minder gewelddadigheid door elke dag een simpel voedingssupplement. Vandaar ook de (onder)titel van mijn boek dat ik in 2014 schreef: Voeding & Gedrag: van ADHD tot Zinloos Geweld.(3)

Aan de ene kant ben ik natuurlijk blij met het rapport, aan de andere kant echter vind ik het een gemiste kans. Wat mij betreft kan een politieke partij het op de verkiezingsagenda zetten. Het is er belangrijk genoeg voor, in alle opzichten. Ook zou het meeliften zijn op de belangstelling die zich vooral de laatste tijd manifesteert voor het belang van voeding voor de gezondheid. Dus óók voor de geestelijke gezondheid.

Dikke rapporten hebben we onderhand genoeg. De relatie voeding en crimineel gedrag hoort op de politieke agenda!

 

Referenties (met links)

1. De Volkskrant, 2 februari 2017
Onderzoekers Justitie: kijk bij behandeling jonge crimineel ook naar biologische factoren; Hersenonderzoek bevestigt dertig jaar oude (verworpen) theorie

2. Wetenschappelijke publicatie van het Britse gevangenisonderzoek (2002)
Gesch CB, Hammond SM, Hampson SE, Eves A, Crowder MJ. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. Randomised, placebo-controlled trial.  Br J Psychiatry 2002; 181:22-8

3. Boek Gert Schuitemaker (2014)
Voeding en Gedrag; van ADHD tot Zinloos Geweld

 

 

 

6 reacties op “Voeding & crimineel gedrag”

 1. Anneke Dijkstra schreef:

  Ook Ab Zaalberg mag tot de referenties behoren. Hij heeft veel inderzoek gedaan op dit gebied.

 2. veltien schreef:

  wij hebben een klein zoon die als hij niet op tijd eet pesterig word en begint zijn broer te slaan en andere personen die er iets van zeggen .weten jullie wat we hier aan kunnen Hij is 11 jaar ik vrees het ergste voor de toekomst

 3. gertschuitemaker schreef:

  Komt uitgebreid aan bod in boek Voeding & Gedrag

 4. gertschuitemaker schreef:

  Ik zou iemand consulteren van deze lijst http://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/ Wel van tevoren vragen of de behandelaar hiermee ervaring heeft. Voeding kan een belangrijke factor zijn bij pesten.

 5. Johanna schreef:

  Jaren geleden, toen ik Psychologie studeerde, heb ik al uw boekje Honger naar Geweld gelezen. Zelfs met een medestudente bij een gevangenis geweest om te vragen of dit soort onderzoek kon worden gedaan. Nooit meer iets van gehoord.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Uit betrouwbare bron weet ik dat ze wel bezig zijn. Maar het duurt allemaal zo lang, lang, lang. En je weet nooit of op een gegeven moment een project weer is gecanceld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften