Vitamine C werkt niet. Of toch wel …

In deze blog zet ik feiten over vitamine C bij Corona/COVID-19 op een rij, tot en met 18 april 2020.

Eerst in Nederland

Ook in Nederland passen artsen op de Intensive Care de laatste jaren intraveneus vitamine C toe bij hun patiënten met sepsis. Zoals in het Radboudumc (Nijmegen) op de IC-afdeling van prof. Hans van der Hoeven. In een interview aan het dagblad De Gelderlander (19 oktober 2019) merkte hij op: ‘Ziekenhuizen onnodig voorzichtig met toedienen van vitamine C’.


Vitamine C op Intensive Care

Corona/COVID-19 is een vorm van sepsis (bloedinfectie), namelijk een virale infectie. In 2017 publiceerde een IC-team onder leiding van prof. Paul Marik (VS) resultaten van een studie op hun Intensive Care afdeling. ORTHOmoleculair magazine berichtte erover in 2017.

Lees hier artikel uit ORTHOmoleculair Magazine nr.3, 2017

Vijfmaal grotere kans op overleving

Sepsis (bloedvergiftiging) en septische shock zijn levensbedreigende aandoeningen. Ze zijn de meest voorkomende doodsoorzaak op de intensive care. Dr. Paul Marik in de Verenigde Staten besloot om patiënten te behandelen met intraveneuze vitamine C (IV-C).


Vandaag bereikten mij vanuit de Verenigde Staten twee berichten over vitamine C bij Corona/COVID-19. Beide berichten waren afkomstig van Intensive Care afdelingen, één vanuit Seattle (Washington State) en de ander vanuit Houston (Texas).

Lees verder hoe het afliep met deze IC-arts met zelf corona >>


Local hospital using experimental drug treatment in hopes of saving lives of COVID-19 patients

Een televisiereportage van KPR-Channel
Houston (16 april, 2020; duurt 6:08 min)


Berichten van eerdere datum

Woensdag 8 april organiseerde NIH/NCI [National Institutes of Health/National Cancer Institute] een webinar met als onderwerp: vitamine C en COVID-19. Dr. Richard Cheng (Shanghai – Columbia [VS]) gaf een presentatie van een half uur. Cheng is orthomoleculair arts die de effecten van vitamine C bij Corona/COVID-19 in China wereldkundig maakte.

Dr.ChengのNIH講演2020.04.08 Op Vimeo. Aanvankelijk op Youtube, maar die werd op zwart gezet.


[dit is de officiële website van de National Institute of Health in de VS over wetenschappelijke onderzoeken bij mensen die gaande zijn]

Zit er nog een beetje schot in om IVC toegepast te krijgen?

Onderzoeken nu ook in:

Palermo, Italië  – https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04323514?term=Palermo+vitamin&draw=2&rank=2

Canada – https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03680274?term=Canada+vitamin+covid&draw=2&rank=1

China- https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533?term=China+vitamin+c+covid&draw=2&rank=1

Verenigde Staten – https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04335084?term=United+States+vitamin+c+covid&draw=2&rank=1


22 Maart 2020 – Chinese artsen vertellen over hun ervaringen

9 Maart 2020 – Verslag van een dochter: familie in Wuhan gered van COVID-19 virus met vitamine C

4 maart 2020. Shanghai Government Officially Recommends Vitamin C for COVID-19

zie ook de overige updates op de ORTHO-website (update 1 – 14)Mijn commentaar:

Televisie hebben we al lang niet meer thuis. ‘s Ochtends luister ik naar de actualiteiten van radiozender NPO1. En overdag- af en toe als ik in de auto zit – ook NPO1. Wanneer ik ook maar luister, het is 24/7 Corona/COVID-19. Wel een bericht op NPO1 (12 april, ‘s ochtends): nu ook één geval van ‘corona’ op Saba. Geen dode, maar ‘slechts’ een zieke.


Wie heeft antwoord op onderstaande twee vragen over de mogelijkheden van hoge doses, bijvoorbeeld van vitamine C en D:

 1. is er vanaf 27 januari (datum van update 1 op deze site) één positief bericht geweest in de media (uitgezonderd Reformatorisch Dagblad)?
 2. welke verklaring is er voor de schamele berichtgeving in de media?

Dr. Gert E. Schuitemaker

Geef uw commentaar

25 reacties op “Vitamine C werkt niet. Of toch wel …”

 1. Houmes schreef:

  1. Ind.d. in het RD.
  2. Wat verdient Bill Gates en derg. mensen aan Vit. C ?

 2. Annie Pronk-Koornneef schreef:

  Herpes ” koortslip” is ook een virus. Met 3x 1000mg vitamine C per dag. Komt het niet terug. Mijn man vriendin en haar man herpes op ooglid. Velen hebben een koortslip. Als je er op let. Dus dit duid erop dat bij vele mensen er wel degelijk en vitamine C te kort is.

 3. Manon schreef:

  Geachte heer Schuitemaker,

  hartelijk dank voor uw berichten en nieuwsbrieven,
  via media of radio horen we dat niet, dat mogen ze niet melden volgens mij.

  met vriendelijke groet van Manon

 4. Carla de Brave schreef:

  Fijn, alle kritische maar ook ontroerende artikelen.dank beste, lieve Gert!

 5. Maria schreef:

  Volgens mij wordt er in het ziekenhuis van Amsterdam ook intraveneus vitamine C gebruikt – maar ik weet niet meer hoe ik aan die informatie gekomen ben

  Weet u daar ook iets over Gert ?
  Dank voor alle goede informatie trouwens

  Maria

 6. Hillie schreef:

  De media durven niet,denk je ik.
  Nu wordt je alleen maar bang gemaakt, zodat je straks een pril gaat halen met een vaccin,dat wrs.niet fatsoenlijk getest is.
  En een app op je telefoon,die je ook weer bang maakt,want iemand zal je besmet hebben.
  Ik vind dit zo erg,zo tekort gedaan!

 7. Ton Steinebach schreef:

  Vitamine C werkt niet……En dat zal zo blijven tot er een meerderheid van artsen ontstaat die begrijpt wat vitamine C doet en niet meer klakkeloos alles wat ze in hun opleiding hebben geleerd toepassen.
  Praktijk geval: Ik lag vorig jaar in het ziekenhuis omdat twee tenen geamputeerd moesten worden. (Ik ben een nietroker) Ik vroeg aan de zaalarts of ik een intraveneuze vitamine C kon krijgen.
  Het antwoord: dat doen wij hier niet! Vraag maar aan je huisarts. De reactie van de huisarts was: aan die poppenkast doe ik niet mee.
  Einde verhaal.

 8. Paul Kienhuis schreef:

  Activiteiten van dr Shiva verdienen de aandacht. Hierbij zijn brief naar Trump. https://www.citizensjournal.us/how-to-fight-coronavirus-without-causing-a-global-depression/ En hierbij een video van hem waarbij hij zijn achtergrond toelicht. https://youtu.be/QTSO2hOSlAc

 9. Ellen Goudkuil schreef:

  Goedemiddag,

  Hartelijk dank voor uw waardevolle informatie.
  Toevallig kwam ik op uw site.
  Zijn er niet veel meer artsen met deze visie?
  Maak een vuist wereldwijd! Vb. Dr. Lenkei .
  Democratie is voor de wereldleiders. Niet voor het volk. Betalen voor idioterie is wat moet stoppen.
  Met vr. Groet.

 10. Sofie Vendel schreef:

  Dit zegt Andrew Saul (Orthomolecular Medicine News):

  “Northwell, which is the largest health care provider chain in New York state, [has] over 20 hospitals. It’s difficult to get information out of them, but to their credit, their spokesperson has announced that vitamin C is being used. And pulmonologist Weber … has reported that the vitamin C works. He said, basically, as close as I can quote him, ‘It’s not getting more publicity because it’s not a sexy drug.’ I love that …

  Geen aandacht voor vitamine C omdat het geen sexy medicijn is…helaas!

 11. Nicole schreef:

  Beste Gert,
  Ik ben hartpatiënt en ik ben gestopt met al mijn medicatie : als eerste gestopt bètablokkers, daarna de bloeddrukverlager, daarna diltiazem, de cholestoleverlager En bloedverdunners en maagzuurremmer. Eerst afgebouwd en op internet gezocht naar natuurlijke vervangers en die zijn er gewoon en flink voor handen. ik voel mij geweldig!!! Ik fiets 100 km per week en wandel 20 km per week en kano 10 km per week en zit zal energie, mijn spieren komen zelfs terug! Ik drink iedere ochtend een glas tomatensap met kerrie , verse gember, cayennepeper en twee uitgeperste tenen knoflook. En slink veel vitamine C , magnesium en ik eet 2 paranoten per dag en 2 x per week broccoli en wel vis en geen vlees meer. Waarom heeft de cardioloog mij niet op deze alternatieven gewezen of mij de keuze gegeven? Er is mij alleen gezegd dat het levensgevaarlijk is om met hun voorgeschreven medicatie te stoppen.
  Ik heb door een gezonde leefstijl mijn leven terug en met kwaliteit! Ik heb warme handen en voeten , energie voor 10, ik kan zelfs na jaren weer uitslapen en zwaartekracht voelen! Fantastisch!

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Beste Nicole, dank om dit te delen. Ik zal je zeggen dat ervaringen als die van jou, enorm veel energie geven. Veel dank, daar doen we het voor! Gert

 12. Roland Spaan schreef:

  Mijn idee is dat je zelf de media moet benaderen en je kennis en informatie goed onderbouwd moet delen. Interviews en ingezonden stukken aanbieden.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Dank voor de tip, maar daarmee ben ik gestopt. Dat kost heel veel tijd (is niet het probleem), maar je krijgt niet eens antwoord terug. Heel triest om dit mee te maken.

 13. Jolanda schreef:

  Hallo Gert,
  Je zegt dat de video van Dr Cheng op youtube zwart is gezet,
  Betreft het dit filmpje https://youtu.be/aNwDY5WuCdc? Want deze draait wel.
  Het filmpje is ook hier te vinden
  https://newsus.cgtn.com/news/2020-04-04/Dr-Richard-Cheng-on-treating-COVID-19-patients-in-Shanghai-Pp5asQmsA8/index.html

  Bij deze ;-).

  Veel van mijn cliënte vertrouwen meer op de OERkracht van Vitamine C dan op een vaccin. Zeker in het begin van zo een vaccin, de uitwerking ervan is vaak ook kwalijk te noemen. Eerst de kinder ziektes eruit. Dan nog maar zien of het effect heeft.

  Maar we moeten ook wel effe het koppie erbij houden, persoonlijk vind ik dit corona virus onberekenbaar en slim is. Als het ook al topsporters flink pakt……. Maar ja, topsport is dan ook een overdrive voor het lichaam, daar kun je over gaan nadenken ;-). Denk dat menig (regulier) deskundige, zich toch flink heeft vergist, in het coronavirus. Al te denken aan de immuniteit, dit virus doet net effe anders dan de andere virussen….. Zo wordt een partner ernstig ziek, en de man of vrouw wie naast de persoon slaapt, wordt totaal niet ziek. Had naderhand ook geen anti stoffen in het lichaam, de persoon die zwaar ziek was wel…….. tja…..

  Als ze mensen gaan testen op corona en antistoffen etc. Dan hoop ik ook dat het verder gaat dan dat. Ze ook gaan onderzoeken hoe iemands zijn leefstijl is. Want iemand die dagelijks sport of wel aan zijn conditie werkt, wil nog niet zeggen dat het ook gezond eet, toch? En dan bedoel ik niet zoals onze (schiet) schijf van 5 ons voorhoudt om te eten.

 14. Annemarie schreef:

  Beste Gert,
  Veel dank voor alle informatie! Ik heb me na mijn studie mesologie verdiept in vit C maar krijg zo af en toe toch nog een vraag waar ik het antwoord niet op weet.
  Opmerking van een holistisch arts: neem niet te veel C, je wordt te zuur….?..
  Mijn vraag is: hoe “ontzuurt” het lichaam zure C eigenlijk… via de spijsverteringsenzymen? Want zure C is te zuur voor het bloed.

  2e vraag, eigenlijk volgend uit de 1e: opmerking van iemand: om zure C te neutraliseren gebruikt je lichaam mineralen. Niet goed dus, want zo kun je botontkalking krijgen. Volgens mij gaat C juist botontkalking tegen.
  Graag zou ik bronnen weten waar ik antwoorden kan vinden. Bij Andrew Saul of Suzanne Humphries heb ik niet specifiek een antwoord kunnen ontdekken. Of misschien kunt u mij helpen. Alvast hartelijk dank!

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Je wordt niet te zuur. Vitamine C is een zwak zuur (zoutzuur in maag is een sterk zuur) en het bloed buffert enorm.dus onjuist.
   Pauling zei ooit over vitamine C en botontkalking: “give them also their minerals” , vooral magnesium. Als je bang bent voor ascorbinezuur , neem dan natriumascorbaat. (Ascorbate is immers het vitamine C).

 15. Janine Duits schreef:

  Beste Gert,
  Allereerst, wat ben ik blij bovenstaande berichten te lezen en sowieso al die andere hoopgevende berichten op deze site!!
  Sinds ik het boek van Thomas Levy heb, ben ik verbijsterd over de gang van zaken rondom Covid 19. Verder ben ik ronduit verontwaardigd over de Publiekswaarschuwing van het NVWA die, NB. op straffe van een boete, stelt dat beweren dat vitamine C zou helpen, niet klopt. Dit is regelrechte misinformatie en dat bericht zou verwijderd moeten worden.
  Het kan toch niet waar zijn dat de werking van vitamine C, juist ook in de behandeling van Covid, gewoon onder tafel verdwijnt?
  Het is altijd nog zo geweest dat, wanneer je iets wilt bereiken, je de krachten moet bundelen. Er zijn genoeg artsen die de werking van vitamine C onderschrijven;bundel die krachten dan ook en probeer al die artsen die hiermee onlangs zo succesvol resultaat hebben gehad, er ook bij te betrekken.
  Zelf ben ik op FB een vitamine C journaal begonnen, waarvan ik hoop dat mensen het delen (tot nu toe niemand). Onbekend maakt blijkbaar onbemind. Maar ik ga er stug mee door. De aanhouder wint.
  Niet opgeven!!!

 16. Ineke schreef:

  Wat is een goe merk vitamine C

 17. Colette Woldendorp schreef:

  Graag antwoord van Nicole hierboven. Mijn vader neemt bloedverdunners, maar zoekt natuurlijke alternatieven. Waar kan ik dit vinden op het internet?

 18. José schreef:

  Beste Gert,

  Hartelijk dank voor jouw inzet !
  Mijn mening is:
  Door steeds meer bewustwording zal het geloof in medicijnen kelderen.
  En krijgt de natuurgeneeskunde die waardering die het verdient !
  Het is een kwestie van tijd !
  Hartelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften