Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?

Het coronavirus is gelukkig nog ver weg. Verkoudheid en griep, eveneens virusziekten, zijn dichterbij en in ons land de meest voorkomende. Vanaf 12 februari is er weer een officiële griepepidemie in Nederland. Hoe kunnen we ons hier het beste tegen wapenen? En geldt dit ook als bescherming tegen het coronavirus?

[update, 25 februari 2020 – Op de website van Fit met Voeding vindt u een overzicht: Coronavirus – welk vitamine C-supplement moet ik nemen?]

Op 27 januari publiceerden wij op onze website het protocol van de Amerikaan dr. Andrew Saul: VITAMINE C BESCHERMT TEGEN CORONAVIRUS. Nu is dit erg uitgebreid protocol. Reden om hier een vereenvoudigd advies te geven. In principe geldt dit voor alle virusziekten, dus tegen het coronavirus en tegen verkoudheid en griep.

Allereerst: zorg ervoor dat je altijd vitamine C (bijvoorbeeld tabletten van 1000 mg) in huis hebt.

De basis om het virus te weer te staan is:

 1. neem elke dag, dus ook als er nog niets aan de hand is, als basis en routine 2 tot 4 tabletten, verdeeld over de dag;
 2. [deze stap wordt helaas vaak overgeslagen!] direct actie bij de allereerste symptomen, ook als is dit ‘s nachts; kom direct uw bed uit en …
 3. … neem hoge dosering zo’n 4 tot 10 tabletten (voor details; zie pdf hoofdstuk 4 van Het Gouden Boekje voor de Gezondheid);
 4. neem op uw gevoel 2 tot 5 uur later nog eens 4 tot 6 tabletten; doe dit volgens het principe van de darmtolerantie. (zie weer hoofdstuk 4, pag.48);
 5. ga ermee door totdat u voelt dat u de ziektesymptomen onder controle hebt;
 6. ga terug naar een dagdosering van 2 tot 4 gram, verdeeld over de dag.

Lees voor achtergronden: 
Het Gouden Boekje voor de Gezondheid
hoofdstuk 4 – Vitamine C, een vitamine apart

Lees in Fit met Voeding (nr.1, 2020) het artikel Een halve eeuw ‘Vitamine C en verkoudheid’.


Deze website is bedoeld voor gezonde personen. Ga als u ziek bent en/of medicijnen slikt naar uw huisarts of in overleg met hem naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld een orthomoleculair arts. De gegevens op deze website zijn geen medisch advies. Deze website is bestemd om uw kennis te vergroten. De inhoud of een onderdeel hiervan is eventueel te bespreken met uw (huis)arts.

Deze site is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever en redactie stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.

81 reacties op “Simpel / Hoe en hoeveel vitamine C tegen virussen?”

 1. h de leeuw schreef:

  Is het voor de maag en darmen geen probleem als de niet zure vorm van vitamine C
  wordt gebruikt?
  Hoe zit het met de belasting van de nieren?
  Ik heb een licht verminderde nierfunctie ( CKD-EPI, eGFR waarde 60 )

 2. Daniël Dekker schreef:

  Beste lezers..
  het is al langer bekend dat: hoge doseringen vit C (of ascorbine zuur)
  alle influenza virussen doodt. ( High dose of vitamin C kills all influenza viruses, effe googelen). Groet, Daniël.

 3. Petra schreef:

  Welk vit.c supplement adviseert u?
  M.v.g.Petra.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Met zo weinig mogelijk andere (hulp)stoffen in het tablet en dan de goedkoopste. In lage dosering werkt vitamine C samen met andere stoffen zoals bioflavonoiden, hesperidine, rozenottelextract, etc. Maar voor doeleind ‘virusziekten’ zijn die hulpstoffen niet nodig. Dan gaat het louter om hoge dosering vitamine C. Tabletten zijn dan handig bij het innemen, maar feitelijk is pure vitamine C-poeder het best (als ascorbinezuur of als natriumascorbaat), maar dat is onhandiger en moeilijker te doseren. Let op: ascorbinezuur is zuur en is beter dat het niet in contact komt met tandglazuur. Daarom poeder op een thee lepeltje midden op de tong en dan met glas water doorslikken.
   En – ook vaak misverstand – in hoge dosering (hoger dan 100 mg) in bijv. een tablet is vitamine C altijd synthetisch. Maar dat is niet erg, want deze synthetische vitamine C is natuur-identiek (L-ascorbinezuur).

 4. Carola schreef:

  Beste Gert, dank je wel!
  Geen tabletten met vertraagde afgifte, toch? (time released)
  Dan komt het zuur in de darmen en daar hoort het niet, is mijn indruk.

 5. J.Meijer-van Leeuwen schreef:

  Ik gebruik vit. C in vloeibare vorm: liposomaal, waarvan gezegd wordt dat het wel 5 maal sterker werkt. Klopt dat wel?
  Cobie.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Niet alle liposomale vitamine C is even goed van kwaliteit. Dus voor mij moeilijk te beoordelen. Zelf gebruik ik sinds kort van Livonlabs (op advies van dr. Tom Levy), maar over alle verschillende merken heb ik geen (kan ik niet hebben) een goede mening.

 6. Arien schreef:

  Is het niet beter om natuurlijke Vitamine C in te nemen? Bijvoorbeeld Amla-capsules? Hoe denkt u hier over?

  • Gert Schuitemaker schreef:

   AMLA is gemalen poeder van de Indiase kruisbes (Indian gooseberry), rijk aan vitamine C. Het is als supplement verkrijgbaar. Op zich een prima product, maar niet voor onze doeleinden, omdat de dosering te laag is. Zie verder antwoord op Petra.

 7. Sandra vd Meulen schreef:

  Ik slik ze van Plantina. Prima toch?

 8. Jolanda schreef:

  Ik ben blij met deze informatie. Heb een abonnement op het blad Fit met voeding, daar las ik het al, het lijkt idd wel een vergeten vitamine tegen virussen. Maarja dat spekt de farmacie niet. Goude boekje heb ik ook, daar las ik ook in dat, in hoge dosering (hoger dan 100 mg) in bijv. een tablet is vitamine C altijd synthetisch. Maar dat is niet erg, want deze synthetische vitamine C is natuur-identiek (L-ascorbinezuur).

  Mensen met maagklachten zoals ik kunnen vaak die abscorbinezuur niet verdragen. Er zijn maar weinig merken Vitime C zonder ascorbinezuur.
  Ik gebruik nu Ester-C van het merk vitals. Voor mij werkt deze top.
  Onderzoeken hebben de volgende voordelen van Ester-C® ten opzichte van ascorbinezuur aan het licht gebracht:
  wordt tweemaal zo snel opgenomen in het bloed, en blijft tweemaal zo lang in het lichaam aanwezig;
  zorgt voor een viermaal lagere oxalaatuitscheiding via de urine;
  het verlies aan ascorbaat via de urine is zesmaal zo laag;
  betere opname van vitamine C in de witte bloedlichaampjes (leukocyten) en langer aanwezig;
  wordt zelfs bij gebruik van grote hoeveelheden erg goed verdragen door de spijsverteringsorganen;
  is niet schadelijk voor het tandglazuur. Ester-C® wordt geproduceerd volgens een gepatenteerd productieproces door The Ester C Company in de Verenigde Staten. Staat nog meer beschreven, klik op de link
  https://www.vitals.nl/producten/vitaminen/ester-c-1000-mg

  Maar het is zonder die ascorbine zuur, help dit dan wel in de strijd tegen de virussen? Hoeveel hulpstoffen behoren er in Vitamine C te zitten? Ik lees hier met zo min mogelijk hulpstoffen en de goedkoopste (dat zijn vaak die met ascorbinezuur).

  • Gert Schuitemaker schreef:

   In Gouden Boekje schrijf ik ook dat mensen die ascorbinezuur niet kunnen verdragen (maag) als alternatief zonder probleem het niet-zure natriumascorbaat kunnen nemen. Nergens heb ik gelezen dat met ester-C voldoende hoge vitamine C-bloedspiegel worden gehaald. Ik ben in de hele discussie over C bij virusziekten nooit iets tegengekomen over ester-C. Wel, en dat is ook een optie, is het liposomale vitamine C. Is een gel, geen tablet of poeder. Geeft hogere C-bloedspiegel en dat is waar het om gaat. Zelf combineer ik, wanneer ik hoog wil gaan met C, ochtends en avonds een liposomale-gel 1000 mg en dan ondersteund met tabletten gedurende de dag. Ook kun je poeder nemen. Ascorbinezuur dus, en voor mensen met maag problemen natriumascorbaat. Wat liposomale-C betreft is er verschil in kwaliteit.

 9. Annie schreef:

  Bedankt voor deze info.
  Wat ik mis: vit. C als ascorbaat innemen.
  Vroeger nam ik vit. C als ascorbinezuur. Gevolg: (soms hevige) pijn in mijn lever.
  Sinds ik het als ascorbaat inneem, geen last meer.
  Vroeger hevige oorpijn; ook in buiten-oor. Huisarts, KNO arts en tandarts konden geen oorzaak vinden. Met vit. C begonnen. Toen ik op 4x daag 2 tabletten zat, was de oorpijn verdwenen. Wanneer we een dagje weg zijn en ik vergeten ben tabletten mee te nemen, is de oorpijn weer terug.
  Mijn conclusie: het ene lichaam heeft méér vit. C nodig dan het andere.
  Advies wat ik van verpleegkundige kreeg: bij opkomende verkoudheid e.d.: elk uur 1 tablet vit. C. Zolang de ontlasting niet dun(ner) wordt, heeft je lichaam nog niet voldoende vit. C binnen gekregen. De eerste keer, dat ik dit toepaste, duurde het bijna een week voordat ontlasting dunner werd. Tegenwoordig na 1 tot 2 dagen.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Ascorbaat is hetzelfde als natriumascorbaat (zie hierboven). Je hebt ook magnesiumascorbaat, calciumascorbaat en nog andere ‘ascorbaten’. Die kun je niet gebruiken voor dit doel tegen virsusziekten. Dan krijg je te veel calcium en magnesium binnen. Natrium is wat dit betreft geen probleem.

 10. Anita willemse schreef:

  Ik heb chronische nierschade maar mag van de nefroloog geen hoge doseringen slikken. Ik weet dat je nierstenen kunt krijgen van veel vitamine C maar ik weet niet of dat de reden was dat ik voorzichtig moet zijn met vit C.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Hier kan ik weinig over zeggen. Ik ben geen arts. U kunt ook informeren bij een (orthomoleculair) arts die hiermee ervaring en verstand van heeft (reguliere artsen/ specialisten weten over het algemeen bijzonder weinig over vitamines en voeding). Bijv. via https://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/ Wel weet ik dat vitamine C en nierstenen een oud verhaal is dat achterhaald is.

   Citaat van Marik, Amerikaans regulier intensive care arts die veel ervaring heeft met intraveneus vitamine C bij sepsispatiënten:
   “Based on our experience in treating over 300 patients with severe sepsis and septic shock, we believe that a dose of 1.5 g every 6 hours is adequate. In our experience, this dose is remarkably safe without any discernible side effects [1]. We routinely monitor serum oxalate [discussie gaat altijd over nierstenen als “oxalaat”; GES] in high-risk patients (kidney transplant, patients with kidney stones, etc); two patients were noted to have increased baseline oxalate levels, both of which fell during treatment with intravenous vitamin C. We ascribe this finding to improved renal function …” [bron: Paul E. Marik and Michael H. Hooper. Doctor—your septic patients have scurvy! Critical Care (2018) 22:23]
   Maar nogmaals: informeer bij een arts die hier verstand van en ervaring mee heeft.

 11. Jolanda schreef:

  Nog een vraag.
  Hoe zit het bij de eerste verschijning van griep met de dosering voor kinderen van 0-4 jaar? Welke Vitamine C kan men dan het beste kopen?

  Hartelijk dank voor uw helder antwoord op de vraag abcorbine (Ester C). Ik ga in het goude boekje opzoeken. Ben er net in gestart. Zeer goed boekje idd goud waard.

  Ik maak uit uw antwoord op dat het voor wat virus bestrijding betreft het niet uitmaakt of er wel of geen abcorbinezuur inzit?

  • Gert Schuitemaker schreef:

   * Ik geef geen specifieke adviezen.
   * vitamine C = ascorbinezuur; natriumascorbaat is hiervan de directe, en ook goede afgeleide (te gebruiken in geval van maagklachten)

 12. Janna vd Dool schreef:

  men zegt dat als je hoge doseringen Vit C inneemt zinloos is omdat dit
  via de urine weer wordt uitgescheiden. maw er wordt maar weinig van de ingenomen vit c opgenomen .

  klopt dit?

 13. Kirsten schreef:

  Mijn osteopaat met causopractie behandeling, zegt dat viramines geen enkel voordeel hebben voor het lichaam als de spijsvertering niet in orde is.

 14. Catharine schreef:

  Ik slik al n maand antibiotica, elke dag 1tabl en moet nu nog n maandlang om de dag 1 tabl nemen voor n ernstige en hardnekkive (al 8 maanden) ooglidontsreking. Mij werd aageraden daarij geen vit C te nemen vanwege de darmen. Wat nu? Ben wel net begonnen met 5 mg astaxanthine. Graag uw reactie. Dank.

 15. E.van der Helm schreef:

  Heb ooit gelezen dat vit C ijzer onttrekt aan het lichaam, klopt dit?

 16. Tess schreef:

  goedendag, ik gebruik dagelijks het vitamine C product van het merk Roter:
  1000 mg vitamine C – BOOST- TIME RELEASE + Rozenbottel (30mg extract)
  + Acerola (800mg extract)
  Het bevalt mij goed. ik word o.a. t niet meer ‘aangestoken’ door verkouden of grieperige kleinkinderen. Wat is uw mening over dit product?

 17. Lintjes schreef:

  Ik las dat het ook effect heeft op de botten en kraakbeen. Zou vit C nog een positief effect kunnen hebben bij een versleten heup?

 18. Hinke schreef:

  Ik ben op zoek naar een tabl of capsule die voldoet aan de kenmerken. Dit blijkt best lastig te zijn. Zuivere vorm zie ik alleen in poeder, maar dat wil ik niet gebruiken ivm gebit en lastig te doseren. Nu heb ik een tabl gevonden : 1g ascorbinezuur , 25 mg rozenbottel verder cellulose, magnesiumstearaat met plantaardige coating. Voldoet deze voor protocol voor virus?

 19. Alies schreef:

  Ik neem nu 5-8 plantina vitamine C per dag. Dit omdat ik al maanden ontzettend moe ben, maar er medisch niks aan de hand lijkt te zijn. Ik heb met 8000 mg per dag geen last van mijn darmen dus dan neem ik niet te veel toch? Mijn man heeft gevoelige longen (snel bronchitis) dus die neemt ook 6000-8000mg en voelt zich ook prima. Zelfs onze kinderen van 5 en 2 jaar oud krijgen veel vitamine C. Ik ben best angstig voor het corona virus, lopen we zo iets minder kans om ernstig ziek te worden? In elk geval ontzettend fijn dat u berichten stuurt over vit C en corona. Jammer dat de media dat nou onderuit moet halen!

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Dosering is individueel bepaald. Leuke reactie. En: het laat zich aanzien dat gezonde mensen het minst te vrezen hebben.

 20. Marianne Platschorre schreef:

  Welke dosering raad u aan voor kinderen tussen 5 en 10 jaar?

 21. J schreef:

  Ik zie door de bomen het bos niet meer wat ik moet bestellen:
  Zijn bijvoorbeeld onderstaande artikelen goed?
  https://www.smeetsengraas.nl/healthy-origins/vitamin-c-1000-mg/
  https://www.lucovitaal.nl/super-vitamine-c-1000mg-100-tabletten.html?gclid=EAIaIQobChMIjNiD3s2A6AIVQeR3Ch149g1REAQYASABEgIGj_D_BwE

  Capsules zijn namelijk wel fijner om in te nemen. Het gaat me overigens niet om de merken maar of deze qua inhoud goed zijn.
  Bedankt alvast

  • Gert Schuitemaker schreef:

   De Europese wetgeving is streng, met hoge boetes als ik iets over merken zeg.
   Capsules of tabletten maakt niet veel uit. Gaat vooral om de doses en de vorm: vitamine C als ascorbinezuur of als natriumascorbaat. Andere niet.

 22. Linda schreef:

  Hoi hoi

  Ik vroeg mijn eigen af of dat vit C 1000 mg timed release van Holland en barrett een goede tablet is.
  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-vitamine-c-timed-release-1000mg-60004070?skuid=004073
  Nou hoor ik dat times release flauwekul blijkt te zijn, maar is zijn werkzaamheid wel gewoon goed?
  Als ik hier 3 tabletten van zou nemen is dit dan goed om mijn immuunsysteem stabiel te houden of moet je eerst een darmintolerantie uitvoeren?
  En hoe zit het met kinderen? Ik heb namelijk twee meiden (dochter van 5 en dochter van 12) die ik ook graag wat extra vit C wil geven, op advies van de verkoopster kreeg ik deze tabletten mee.
  https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-vitamine-c-kauwtabletten-500mg-60003880?skuid=003880
  Met vriendelijke groetjes linda

 23. J schreef:

  Sinds ik Pfeiffer heb gehad ben ik regelmatig moe. Zeker als er een verkoudheid of griepje aan zit te komen. Nu ben ik donderdag avond begonnen met 2 capsules per dag van 1000 mg. (Dus nu 4 genomen) Maar ik voel me nu nog vermoeider en heb ik een opgeblazen gevoel in m’n buik. Is dat een eerste effect of kan het zijn dat ik toch niet goed tegen ascorbinezuur kan?

 24. Gerretje schreef:

  Goedemorgen, omdat ik maagklachten heb ben ik van plan Natriumascorbaat in te nemen. Hoe neem je deze het best in? Tijdens, voor of na het eten. Ik gebruik ook geen melkproducten ivm allergie. In water? Ben ook allergisch ivm astma voor aspirine, heeft het interacties met bepaalde medicijnen? Ik spuit B12 Hydrocobamine.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Het enige wat ik kan en mag zeggen is dat natriumascorbaat ongeveer 1 gram is op een afgestreken theelepeltje en gewoon in de mond, bijv. op de tong en dan met water doorslikken. Kan op elk moment van de dag, wellicht het beste niet tijdens of vlak na het eten (maar mag wel).

 25. Truus schreef:

  Er werd eerder een vraag gesteld óver nierklachten en mogelijk negatieve uitwerking van vitamine C. Ik lees hier graag een antwoord op. In de disclaimer staat dat dit advies is voor gezonde mensen, maar die zullen niet snel naar dergelijke info zoeken.

  Zoals te verwachten durft niemand zijn handen te branden en wordt doorverwezen naar huisarts met kennis.

  Nou mijn huisarts noemt vitamine C levensgevaarlijk. Ik leef in achtergebleven gebied waar zegen of geen zegen ook nog een schrijnend tekort is aan (kundige) artsen.

  Als je vitaminen benoemt gaan meeste artsen die ik ernaar vraag nog net niet schuimbekken. Schrijven liever antibiotica en corticosteroiden voor. Heb er helaas tóch al heel wat gezien.

  Wat nu? Via huisarts ga ik er niet achter komen en te stom en te moe om hele wetenschappelijke artikelen door te worstelen.

 26. Agnes Schouten schreef:

  goededag, Waarom horen we in de media helemaal niets over vitamine C? Ik denk maar weet het niet zeker, dat als mensen hun immuunsysteem/afweersysteem versterken dmv ektra vit. C, goede voedsel, inname van vitamines/mineralen veel minder gevoelig zijn voor het virus/ziektes. Vraag me dan ook af of de leeftijd er veel aan doet. Iemand van 70-80 kan een heel goed immuunsysteem hebben en iemand die veel jonger is niet.

 27. Truus schreef:

  Beste heer Schuitemaker,
  Bedankt voor de link naar een behandelaar.
  Ik bezocht i.v.m. Lyme echter al 5 jaar een homeopaat, bioresonantie therapeut die helaas schrijnend af laat weten nu puntje bij paaltje komt. Is overwerkt en kan er i.v.m. drukte simpelweg niet met vragen terecht. Is niet bereikbaar. Voor de rest is het wat betreft “alternatieve” therapeuten betreft dun gezaaid hier in de omgeving. De meeste praktijken die ik benaderd heb zitten vol of nemen geen patiënten meer aan. Geld overigens ook voor huisartsen. Dus aan de link heb ik helaas niets.

 28. Frikkie schreef:

  Geachte heer Schuitemaker, dank voor de informatieve artikel. Ik heb veel van uw boeken in mijn boekenrek (o.a. gezond / fit met voedingsupplementen). Ik heb last van chronische obstipatie. Zou het slim zijn om veel vitamine C te slikken, als het niet via ontlasting weg kan. Kan ik zo een opstapeling / overdosis krijgen van Vitamine C?

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Ik ben geen arts en ik ken uw situatie niet. Maar in zijn algemeenheid: vitamine C is één van de minst toxische stoffen die er bestaan. Immers intraveneus wordt het in grote hoeveelheden toegediend.

 29. Janneke schreef:

  Enorm bedankt voor alle info!

 30. Pieta de Jong schreef:

  Beste Gert,

  Ik ben blij dat ik jaren geleden via de MMV Het gouden boekje voor de gezondheid, alles over vitaminen, mineralen en voedingssupplementen heb ontdekt. Ik, nu 64-jarige vrouw bleek toen al op een veel te laag niveau vitamine D te zitten. Ook de informatie over Prof. Marik over de vitamine C infuzen is zeer interessant en levensreddend. Dat dit niet door de ziekenhuizen overgenomen wordt, vind ik heel zorgelijk…

  Een vraag: Op mijn pot vitamine C poeder staat o.a : Strooi de gewenste hoeveelheid poeder door het voedsel. Nu doe ik dat door de yoghurt. Uw advies is: Meng het met water. Kan ik de poeder dan nog wel door de yoghurt doen, of wordt het dan niet goed opgenomen?

 31. Marchand schreef:

  Geachte,

  Hoeveel gram Vitamine C /dag mag men innemen zonder bijschade?

 32. Anne schreef:

  Beste Gert
  Heel blij dat ik ooit begonnen ben met vitamine C 1000 mg toen ik jaren geleden de salmonella bacterien had ,naam erg hoge dosis in per dag ,op advies Ortho
  Mijn weerstand is erg laag en complex ,griep of verkouden zelden.
  Gebruik nu erg hoge dosis 3 a 4 per dag .Maar toen veel hoger .
  Ik mis dikke dram en endeldarm .Geen last van diaree of maag klachten.
  Gebruik van merk Lamberts Vitamine C 1000mg
  Ook intraveneus heb ik gebruik van gemaakt,en andere vitamine ,je heb even iets om bij te zetten ,en ook voel je zeker fiter.
  Erg blij met deze site om hier over te lezen .

 33. Gon Ente schreef:

  Beste Gert, Ik ben begonnen met 1 theelepel natriumascorbaat 1000 (1 afgestreken theelepel) en kreeg onmiddellijk diaree. Wat is het principe van de darmtolerantie? kan ik wel verder gaan? Ik heb alleen het boekje Gewrichten en voeding en daarin vind ik hierover niets.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Mijn ervaring is dat poeder natriumascorbaat sneller “darmwerking” geeft dan bijv tabletten. Maar blijkbaar is dit voor jou (meer dan) genoeg.

 34. Lintjes schreef:

  Ik gebruik momenteel vit C poeder,levert verder geen problemen op, en is goedkoop. Dit geld ook voor magnesium en vit B3(niacine)
  Wat ik me afvroeg of het mogelijk is om deze drie stoffen gezamenlijk op te lossen in water zodat je ze in een keer, wel verdeeld over de dag, in kunt nemen of ontstaat er dan een chemische reactie waardoor ze niet meer actief zijn of zelfs giftig ?

 35. kimberley pex schreef:

  Ascorbine /vitamine C tegen corona. Tegen alle virussen. Maar dan wel flinke hoge doseringen. Ik heb er ontzettend veel over gelezen,zeker de laatste maanden. Uit de V.S. en China waren de eerste zeer positieve berichten die ik erover las. Zelfs per infuus, in ziekenhuizen, bij zwaar zieken t.g.v. corona infecties. Ik gebruikte al heel lang ascorbine, maar geen duizenden mg. per dag, nu dus wel met deze wereldwijde corona uitbraak. Linus Pauling heeft dit al lang geleden onderzocht, C/ascorbine is een middel tegen ontzettend veel ziektes. Ook dodelijke ziektes. Linus Pauling (V.S.) heeft er veel over gepubliceerd. Alles is te vinden op de wetenschappelijke sites , ik gebruik altijd Google.

 36. Annie Van Wissen schreef:

  Ik heb al weer een blaasontsteking. Ik pak 8 gram vit c per dag. Had echt pijn. Nu is uit de kweek gekomen dat er geen bacterie in de urine zit maar wel ettercellen.
  Kan mijn blaas geiriteerd zijn van de hoge dosis ascorbinezuur.

 37. Daniëlle schreef:

  Ik heb de 100% pure vitamine c powder, van het merk swanson besteld. Via de site body & fit, is deze goed tegen virussen?

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Je kunt ervan uitgaan dat 100% pure vitamine C poeder pure vitamine C is. Dan maakt het niet uit welk merk het is. Er is hooguit enig onderscheid in prijs.

 38. Daniëlle schreef:

  En zitten er gevaren aan?
  Heb ooit gelezen dat calcium tabletten in het lichaam achterblijven oid en dat zijn schade kan aanrichten.
  Is dat ook met dit?

 39. Esmée schreef:

  Dank voor deze info!
  Wat ik begrijp is dat maïs de grondstof is voor de meeste vitamine C. Maïs is één van de meest genetisch gemodificeerde/gemanipuleerde gewassen (ik geloof 98%). Ik las ergens dat ook als fabrikanten zeggen dat het GMO vrij is het nog maar de vraag is of dat werkelijk zo is, als maïs inderdaad als grondstof is gebruikt en er niet nadrukkelijk bij vermeld is dat de maïs uit biologische landbouw komt. Weet u hier iets over? En als het genetisch gemanipuleerd is, is dat dan schadelijk voor ons systeem?
  Ik ben benieuwd naar uw reactie. Dank alvast.

 40. José schreef:

  Vraagje, nu ben ik mij aan het oriënteren wat betreft vitamine C. Vitamine c uit poeder is denk ik puur maar nu geven ze aan dat je daar maar een mespuntje van nodig hebt is dat niet erg weinig? Dat is de poeder van Jacob Hoog. Het liefst heb ik capsules zonder toevoegingen weet niet welke ik moet nemen.
  Alvast Bedankt.

 41. José schreef:

  Bedankt voor u reactie. Ik snap dat u geen info over merken geeft hoewel ik dat persoonlijk jammer vind maar nogmaals ik snap het.

 42. José schreef:

  Goedenavond,
  Het gouden boekje heb ik inmiddels ontvangen fijn om te lezen en erg duidelijk. Al jaren gebruik ik GLA & EPA u schrijft dat het verstandig is ook een capsule omega 3 visvetzuren te gebruiken. Is de omega 6 niet nodig?
  Kijk uit naar uw antwoord.

 43. Maria schreef:

  Goedendag,
  Vanwege het Covid-19 virus gebruik ik al een aantal maanden 4000 tot 6000 mg vitamine C/ascorbinezuur in poedervorm per dag. Ik drink het meestal met warm water en limoen. Heerlijk fris!
  Het werkt absoluut herstellend.
  Wat mij opvalt, de laatste tijd, dat ik enorm begin te transpireren over mijn hele lichaam, als ik het drink. Een soort van detox, lijkt het wel.
  Heeft u een verklaring hiervoor?
  Alvast vriendelijk dank.

 44. kimberley pex schreef:

  3 x een theelepel in jusdorange of water oplossen. Ongeveer 6000/ 10.000 mg per dag . Tegen virussen. In VS en China ingezet tegen corona. Ook hier begint men langzaam te beseffen dat ascorbine /vit. C een paardenmiddel is ter preventie. Is te koop per halve kilo of kilo.

 45. kimberley pex schreef:

  mespuntje is te weinig ! 3 x een theelepeltjes per dag in sap of water En natuurlijk flink wat vit.D en zink

 46. kimberley pex schreef:

  Er zijn héél veel C/ ascorbine tabletten te koop, met of zonder bruis, met of zonder smaak, maar altijd met HEEL VEEL vulstoffen ! Koop gewoon een kilo ascorbine poeder. Daar doe je ongeveer een half jaar mee. Tussen de 23 en 30 euro als je even zoekt .

 47. Ellen schreef:

  Ik heb via internet 400 vitamine C tabletten besteld, maar kwam er bij ontvangst achter dat ze helaas time-released zijn. Kan ik de vertraagde afgifte teniet doen door de tabletten kapot te kauwen? Alvast dank voor uw antwoord.

  • Gert Schuitemaker schreef:

   Ik zou ze verkruimelen/tot poeder maken (bv., wel primitief, maar het werkt, met de onderkant van een glazen fles tot poeder maken) en als poeder in een pot doen. Dan met een theelepel telkens in yoghurt doen tot het op is.

   Ik wissel gewone tabletten af met poeder dat onderhand bijv. in een halve of hele kilo te koop is. Bij voorkeur natriumascorbaat; gewone ascorbinezuur mag ook, maar moet je zo weinig mogelijk in contact laten komen met je gebit (het zuur tast het tandglazuur aan). Gert Schuitemaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften