Meer zoetstoffen op school

Vanochtend op de radio, NPO1, in een interview met Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen:

“Wij verkopen natuurlijk graag onze drankjes, maar we nemen ook graag onze verantwoordelijkheid in de gezondheid en dan met name van de jeugd. We willen graag de middelbare scholieren helpen om een gezondere en bewustere keuze te maken. Dus dat betekent dat we variatie bieden in drankjes met weinig of geen calorieën, maar de drankjes met suiker die laten we voortaan achterwege.”

Wat aan dit citaat mankeert, is de datum. Die zou níet 6 september 2017 moeten zijn, maar 6 september 1967. Want zo lang is echt wel bekend dat suikerrijke frisdrank niet alleen slecht is voor het gebit, maar zeker ook slecht voor de algehele gezondheid.

Maar ja, ook nu weer wordt de tabaksindustrie-truc toegepast, waardoor een ongezond product decennia lang verkocht kan blijven worden.  Met als belangrijkste argument: het is niet bewezen dat het product ongezond is. En, niet onbelangrijk, het ongezonde product wordt net zo lang in de lucht gehouden totdat een nieuw ‘verdien-product’ beschikbaar is om het verlies van het oude op te vangen.

Gianotten zegt het ook met even zoveel woorden:

“… maar gelukkig zijn we een innovatieve branche met heel veel variatie in het aanbod. Dus ook als de suikerhoudende drankjes niet meer beschikbaar zijn, blijft meer dan voldoende over wat verkocht kan worden.”

Nu dacht ik zo langzamerhand verlost te zijn van de discussie “van-calorieën-worden-we-dik”. Nu wordt deze weer ingezet om de jeugd om te polen van calorierijke suikerdrankjes naar calorieloze zero-drankjes. Bovendien blijft de veiligheid van de zoetstoffen die hiervoor worden gebruikt, zoals sacharine, cyclamaat en aspartaam, ter discussie staan.

De overschakeling van calorierijk naar calorie-arm draagt helemaal niet bij aan minder overgewicht en diabetes bij de jeugd. Lees het artikel waaruit blijkt dat de zoetstoffen de samenstelling van de bacteriën in de darmflora dusdanig veranderen dat het aannemelijk is dat ze juist bijdragen aan de epidemie van overgewicht.

Lees het hier in “Kunstmatige zoetstoffen. Averechts effect op glucosetolerantie” (bron: ORTHOmagazine nr.6, 2014)

4 reacties op “Meer zoetstoffen op school”

 1. Ph. Steinfort schreef:

  Helemaal waar! Meer light producten veroorzaken juist een nog erger verstoord suiker-metabolisme…Misschien voor de frisdrank industrie interessanter door méér verkoop van light producten. Géén geondheidsvoordeel voor onze jeugd, maar voor de profijt van de productenten van frisdranken!

 2. joanne schreef:

  dank u, hr. schuitemaker, heel juist uw commentaar. het wil er maar niet inzinken. het rottige is natuurlijk, wat iedere oma tegenwoordig ziet, nl. dat heel jonge kinderen helemaal gaan water meer krijgen te drinken, maar wel een overmatige hoeveelheid appelsap, later vervangen door cola en als men van die kant-en-klare thee (met zoetstoffen) drinkt, denkt men iets aan de gezondheid te doen.

  vr.groet,

 3. Ik werk al 25 jaar in de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) en ik merk wel dat steeds meer kinderen water drinken, dat kinderdagverblijven steeds meer overgaan op alleen water en thee. Er blijft altijd een groep ouders die zelf geen water drinken maar frisdrank, en er moet heel wat gebeuren voor die oudets hun kinderen geen sapjes meer geven. Daarom is het fantastisch als kinderen buitenshuis geen ongezonde dingen asngeboden krijgen. Het voedingscentrum heeft een hele mooue folder over water drinken.

 4. jaap kooman schreef:

  Beste Raymond ,
  je kunt natuurlijk van uit je functie niet anders spreken,het gezegde wiens brood men eet ,wiens woord men spreekt is hier helemaal van toepassing!!
  Maar en dat is zo erg ,waarom spreek je deze woorden ,woorden welke TOTAAL bezijden de waarheid zijn ??
  Zijn de centjes dan zo heilig dat je zelfs de gezondheid van mensen op het spel durft te zetten?
  Beste het gaat helemaal niet om de calorieen ,het gaat om de volledigheid van voeding !!
  Zoetstoffen welke het lichaam niet kent, zijn een ramp voor de cellen ,je houdt jezelf en wat nog veel erger is ,de mensen bewust voor de gek!!
  Het gaat om volledigheid in al zijn vormen ,niet om calorieen ,lege calorieen welke het lichaam uitputten en degenereren!!
  Laat de kinderen te beginnen als dorstlesser ,WATER, drinken en niet deze troep!!
  Laten we met elkaar proberen niet de centjes maar de mensen weer voor op te stellen !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften