Meer zoetstoffen op school

Vanochtend op de radio, NPO1, in een interview met Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen:

“Wij verkopen natuurlijk graag onze drankjes, maar we nemen ook graag onze verantwoordelijkheid in de gezondheid en dan met name van de jeugd. We willen graag de middelbare scholieren helpen om een gezondere en bewustere keuze te maken. Dus dat betekent dat we variatie bieden in drankjes met weinig of geen calorieën, maar de drankjes met suiker die laten we voortaan achterwege.”

Wat aan dit citaat mankeert, is de datum. Die zou níet 6 september 2017 moeten zijn, maar 6 september 1967. Want zo lang is echt wel bekend dat suikerrijke frisdrank niet alleen slecht is voor het gebit, maar zeker ook slecht voor de algehele gezondheid.

Maar ja, ook nu weer wordt de tabaksindustrie-truc toegepast, waardoor een ongezond product decennia lang verkocht kan blijven worden.  Met als belangrijkste argument: het is niet bewezen dat het product ongezond is. En, niet onbelangrijk, het ongezonde product wordt net zo lang in de lucht gehouden totdat een nieuw ‘verdien-product’ beschikbaar is om het verlies van het oude op te vangen.

Gianotten zegt het ook met even zoveel woorden:

“… maar gelukkig zijn we een innovatieve branche met heel veel variatie in het aanbod. Dus ook als de suikerhoudende drankjes niet meer beschikbaar zijn, blijft meer dan voldoende over wat verkocht kan worden.”

Nu dacht ik zo langzamerhand verlost te zijn van de discussie “van-calorieën-worden-we-dik”. Nu wordt deze weer ingezet om de jeugd om te polen van calorierijke suikerdrankjes naar calorieloze zero-drankjes. Bovendien blijft de veiligheid van de zoetstoffen die hiervoor worden gebruikt, zoals sacharine, cyclamaat en aspartaam, ter discussie staan.

De overschakeling van calorierijk naar calorie-arm draagt helemaal niet bij aan minder overgewicht en diabetes bij de jeugd. Lees het artikel waaruit blijkt dat de zoetstoffen de samenstelling van de bacteriën in de darmflora dusdanig veranderen dat het aannemelijk is dat ze juist bijdragen aan de epidemie van overgewicht.

Lees het hier in “Kunstmatige zoetstoffen. Averechts effect op glucosetolerantie” (bron: ORTHOmagazine nr.6, 2014)

Reacties zijn gesloten.

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften