Cardiologen en Becel, en het ei

Eieren, misschien wel het meest voedzame product dat je kunt eten, zijn al ongeveer een halve eeuw in de ban.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vonden cardiologen en Becel dat ze te veel cholesterol bevatten. En ondanks dat toen ook al bekend was dat de lever in ons lichaam veel meer cholesterol produceert dan dat we ooit met de voeding kunnen binnenkrijgen, ook als we veel eieren eten, werd de opvatting gepropageerd om eieren te vermijden ter voorkoming van een hartinfarct.

Vooral de eidooiers moest het ontgelden, want daarin zit immers het cholesterol. Daarom werd mensen zelfs aangeraden om alleen het eiwit te eten en de ongezonde, cholesterolrijke eidooier weg te gooien.

Maar vooral de laatste jaren veranderden de inzichten. Eind verleden jaar werd een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition1 waaruit bleek dat het eten van eieren, inclusief de eidooier, na lichamelijke inspanning de spiereiwit-aanmaak sterker stimuleert dan wanneer alleen het eiwit wordt geconsumeerd.

Dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld hardlopers die na een duurloop hun enigszins beschadigde spieren graag willen herstellen met behulp van hoogwaardige proteïnes. Dus de essentiële voedingsstoffen in eieren helpen hierbij extra. Herstel is dan effectiever dan met de afgezaagde shakes met soja-eiwitten of met een of ander eiwitrijk zuivelproduct.

In een begeleidend commentaar prees dr. Stuart Phillips van McMaster University in Ontario (Canada) de consumptie van eieren helemaal de hemel in:

‘Hoewel het ei lange tijd in een kwaad daglicht is gesteld, lijkt het er nu op dat het ei wat de spieren betreft veel meer te bieden heeft dan we eerder beseften. Als een relatief goedkope en voedingsrijke eiwitbron verdient het ei terecht aandacht, vooral nu we zoeken naar bronnen van voedingseiwitten in verband met een groeiende wereldbevolking.’

Daarvan akte. Ik ben in ieder geval blij dat het ei, niet alleen met dit onderzoek, langzaam maar zeker wordt gerehabiliteerd als een fantastisch voedingsmiddel. Gek eigenlijk, dat cardiologen en Becel jarenlang opvattingen hebben kunnen verkondigen die velen grote gezondheidsschade hebben berokkend.

Het onderzoek was overigens alleen maar uitgevoerd bij jongemannen, dus voor jonge vrouwen en andere stervelingen is dit nog niet bewezen. Met andere woorden: professor Philips gaat in zijn commentaar toch wel heel erg ver. Maar dat is mooi meegenomen in het eerherstel van het … ei.

9 reacties op “ Cardiologen en Becel, en het ei”

 1. Marry Lugers schreef:

  Ok.. dan is ‘bij dat gezonde eitje eten’ het toch het vermelden waard dat alle eieren die verkocht worden gepaard gaat met miloenen mannetjes-kuikens per dag plat te perzen om maar weer onze gezondheid te dienen! Is gezond verstand niet ook goede voeding?!

 2. R.Kant schreef:

  Goed punt Marry… maar waarom altijd focussen op grote onderzoeken en alles kopen in de winkel? Denkt er dan niemand meer zelf na? Ik heb altijd zin in een eitje van mijn eigen kippen, ik weet wat ze eten, het kost minder dan biologische eieren uit de gezondheidswinkel, is bovendien erg gezellig en je kunt ze fijn al je groen afval geven!

 3. elles green schreef:

  Volgens mij is het de bedoeling dat de kipjes wormen uit de grond pikken en dat eten, dat bepaald ook de kwaliteit van het ei!
  overigens ik kan geen ei eten; word ik wakker s nachts wakker vd pijn in mn vingers!

 4. Niesten schreef:

  Het beste is als de kippen in een grote natuurlijke omgeving met een mesthoop kunnen lopen en eten waar ze ook de wormen vinden. De kippen hebben dan een mooie veren vacht.

 5. JCH schreef:

  Ben het helemaal met Marry eens. Er worden elk jaar miljoenen mannetjes kuiken vermoord (alleen al in Europa) en daarnaast zijn de martelpraktijken van legbatterijen ook niet om aan te zien. En hoewel mijn voorkeur uitgaat naar biologisch blijkt ook ‘uit onderzoek’ dat de gewone kip zoveel dioxine krijgt te verteren uit het regenwater dat de hoeveelheden tot 3x zo hoog zijn terug te vinden ten opzichte van een legbatterij-ei. Ook dit is dus geen oplossing. Maar, hoewel een eitje op z’n tijd als gezond wordt beschouwd, blijkt dit toch ook niet helemaal waar te zijn. In eieren zit nl. choline. Choline wordt door de darmflora omgezet in TMA. Deze stof wordt vervolgens weer in de lever omgezet in TMAO, een stof wat het risico op hart- en bloedvataandoeningen verveelvoudigd (tot 9x!). Dus… is het waarschijnlijk niet het cholesterol in de eieren waar wij zo voorzichtig mee moeten zijn, maar wel choline (een stof waar wij trouwens niet buiten kunnen!). Dus…wat is de oplossing. Zorgen dat de darmflora gezond is en veelzijdig is, omdat gebleken is dat er bij een gezonde darmflora minder TMAO wordt omgezet. Deze darmflora was gebaseerd op die van veganisten. Dus….meer plantjes, minder eitjes (en melk en vlees).

 6. j schreef:

  Biologisch eten is het beste….., lekkerst en lang niet alltijd duur…aldi heefty steeds meer bio produkten!!!

 7. Angelique schreef:

  Uit onderzoek zou ook blijken dat rauw eigeel gezond is en gekookt eigeel ongezond. Denk dat dit ook belangrijk is om te weten. Want het is een groot verschil.

 8. Harry schreef:

  Dus volgens de reactie van jch blijkt een eitje slecht voor het hart door choline in de omzetting in de darm naar tmao . Eieren zijn dus feitelijk potentiële sluip moordenaars voor het hart ?

 9. A. van der Weegen schreef:

  Wat is uw standpunt t.o.v. Dr. Neal Barnard, Michael Klaper etc. van ” the real truth about health” en pcrm.org of bv Michael greger van nutritionfacts ?
  Zij zeggen zwaar overtuigende bewijzen te hebben dat eieren NIET gezond zijn. Zoals JCH schrijft; TMAO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften