Cardiologen en Becel, en het ei

Eieren, misschien wel het meest voedzame product dat je kunt eten, zijn al ongeveer een halve eeuw in de ban.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vonden cardiologen en Becel dat ze te veel cholesterol bevatten. En ondanks dat toen ook al bekend was dat de lever in ons lichaam veel meer cholesterol produceert dan dat we ooit met de voeding kunnen binnenkrijgen, ook als we veel eieren eten, werd de opvatting gepropageerd om eieren te vermijden ter voorkoming van een hartinfarct.

Vooral de eidooiers moest het ontgelden, want daarin zit immers het cholesterol. Daarom werd mensen zelfs aangeraden om alleen het eiwit te eten en de ongezonde, cholesterolrijke eidooier weg te gooien.

Maar vooral de laatste jaren veranderden de inzichten. Eind verleden jaar werd een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition1 waaruit bleek dat het eten van eieren, inclusief de eidooier, na lichamelijke inspanning de spiereiwit-aanmaak sterker stimuleert dan wanneer alleen het eiwit wordt geconsumeerd.

Dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld hardlopers die na een duurloop hun enigszins beschadigde spieren graag willen herstellen met behulp van hoogwaardige proteïnes. Dus de essentiële voedingsstoffen in eieren helpen hierbij extra. Herstel is dan effectiever dan met de afgezaagde shakes met soja-eiwitten of met een of ander eiwitrijk zuivelproduct.

In een begeleidend commentaar prees dr. Stuart Phillips van McMaster University in Ontario (Canada) de consumptie van eieren helemaal de hemel in:

‘Hoewel het ei lange tijd in een kwaad daglicht is gesteld, lijkt het er nu op dat het ei wat de spieren betreft veel meer te bieden heeft dan we eerder beseften. Als een relatief goedkope en voedingsrijke eiwitbron verdient het ei terecht aandacht, vooral nu we zoeken naar bronnen van voedingseiwitten in verband met een groeiende wereldbevolking.’

Daarvan akte. Ik ben in ieder geval blij dat het ei, niet alleen met dit onderzoek, langzaam maar zeker wordt gerehabiliteerd als een fantastisch voedingsmiddel. Gek eigenlijk, dat cardiologen en Becel jarenlang opvattingen hebben kunnen verkondigen die velen grote gezondheidsschade hebben berokkend.

Het onderzoek was overigens alleen maar uitgevoerd bij jongemannen, dus voor jonge vrouwen en andere stervelingen is dit nog niet bewezen. Met andere woorden: professor Philips gaat in zijn commentaar toch wel heel erg ver. Maar dat is mooi meegenomen in het eerherstel van het … ei.

Reacties zijn gesloten.

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften