Bloeddruk licht verhoogd?

Medicatie nutteloos en kans op schade!

De Hartstichting start 27 mei een landelijke campagne ‘Zorg voor je hart, meet je bloeddruk’ om het regelmatig meten van de bloeddruk normaal maken, ook door aan te sporen thuis regelmatig te meten.

De Hartstichting start 27 mei de landelijke campagne ‘Zorg voor je hart, meet je bloeddruk’. Om ons eraan te laten wennen vooral de bloeddruk regelmatig te meten.

Gelukkig! De Hartstichting reikt ons adviezen aan om de bloeddruk te verlagen met behulp van verbetering van onze leefstijl.

U kent de adviezen al:

  • stop met roken
  • eet gezond: minder zout en vet
  • probeer wat kilo’s kwijt te raken bij overgewicht
  • beweeg voldoende
  • leer omgaan met spanningen en stress
  • drink minder alcohol: maximaal 1 glas per dag en niet elke dag

De Hartstichting vervolgt dat mochten deze leefstijladviezen onvoldoende effect geven, dan biedt een bezoek aan de huisarts uitkomst. Immers bloeddrukverlagende medicijnen kunnen dan ingezet worden.

Helaas: dan is het devies niet langer

‘eerst voeding, dan medicijnen’,

maar

‘eerst medicijnen en dan nog geen voeding’

Domweg omdat het merendeel van de huisartsen niets met voeding op hebben en er ook niet voor hebben doorgeleerd. In zijn hele studie heeft hij zo ongeveer tien uur hier les in gehad. Dus is de kans groot dat het in de spreekkamer zal uitdraaien op een recept voor een bloeddrukverlagend middel.

Nu wil het toeval dat onlangs een onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Conclusie: de medicatie bij een licht hoge bloeddruk doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. De wetenschappers concluderen dat artsen terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van antihypertensiva aan deze doelgroep, vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen (hier ons uitgebreidere verslag).

Om u én de huisarts een handje te helpen hebben we een aantal aanvullende adviezen, afkomstig uit de ORTHO-bibliotheek:

De belangrijkste …

  • Mediterrane voeding gunstig voor bloeddruk
    Een mediterraan voedingspatroon draagt mogelijk bij aan het behoud van een gezonde bloeddruk op oudere leeftijd. Dat blijkt uit de resultaten van een Spaanse studie.

Lees verder >>

  • Magnesium is effectieve bloeddrukverlager
    Suppletie met magnesium verlaagt significant de bloeddruk bij personen met een verhoogd risico van hypertensie. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Lees verder >>

  • Meta-analyse: kalium verlaagt bloeddruk
    Kaliumsuppletie helpt de bloeddruk te verlagen. Het effect blijkt significant bij personen met een normale en verhoogde bloeddruk.

Lees verder >>

Voorts …

  • Visolie verlaagt bloeddruk
    Personen met hoge bloeddruk kunnen baat hebben bij suppletie met visolie. Een lage dosis omega 3-visvetzuren kan al de bovendruk verlagen en zodoende de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Lees verder >>

  • Lagere bloeddruk met meditatie
    Dagelijks mediteren kan de bloeddruk verlagen door een verandering van de genexpressie. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School en bevestigt dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Lees verder >>

O ja …

  • Hoezo minderen met zout?
    Een meta-analyse waarin de relatie tussen zoutgebruik enerzijds en cardiovasculaire incidenten en algemene sterfte anderzijds werd onderzocht, werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet.

Lees verder >>

Deze orthomoleculaire en andere aanvullende maatregelen noemt de Hartstichting helaas niet. Terwijl ze als aanvullende maatregelen bij een milde bloeddruk juist extra nuttig zijn.

Reacties zijn gesloten.

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften