AD: “Voedingssupplementen soms levensgevaarlijk”

Ik heb er op zitten wachten. De R komt weer in de maand, dan komen ook, samen met de regenbuien, de berichten van óf het Voedingscentrum, óf de Consumentenbond. Dit keer is de afzender het NVIC, het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van UMC Utrecht.

Gemeenschappelijke noemer:
onheilstijdingen over voedingssupplementen.

Positief nieuws over voedingssupplementen vind je nauwelijks in de pers. Standaard is dat negatieve items met grote interesse door de pers worden overgenomen, waarbij telkens weer blijkt dat journalisten geen notie hebben waarover het gaat. Maar, dat maakt niet uit, het is nieuws. Zoals Jurgen van den Berg vanochtend op Radio 1 die op basis van een artikel in het AD een aantal obligate vragen stelt aan Irma de Vries van het NVIC. Het item werd aangekondigd als “voedingssupplementen zijn schadelijker dan eerst werd aangenomen”. Onzin natuurlijk, en generaliserend. Irma de Vries had het uitsluitend over voedingssupplementen die in de sportschool worden gebruikt of bij afslankkuren. Dat bovendien deze supplementen soms farmacologische stoffen bevatten die er – uiteraard – niet in thuishoren en niet worden genoemd op het etiket. De argeloze luisteraar, waaronder ik bij de aankondiging, denkt: “oei, ik slik voedingssupplementen“. Dan blijkt dat het slechts gaat om een heel select groepje supplementen en niet om supplementen die onderhand in veel huishoudens in de keukenkast staan.

Via deze link kunt u het AD-artikel lezen.

Het NIVC heeft de opdracht om het gebruik van giftige stoffen in Nederland in kaart te brengen met het doel Nederlanders hiertegen te beschermen.

Prima.

Maar hier de kanttekening bij de werkwijze van het NIVC. In ons tijdschrift ORTHOmagazine heeft Toine de Graaf in 2014 daarover een artikel geschreven. Dit artikel wil ik u niet onthouden als tegengif tegen de wijze waarop voedingssupplementen vandaag weer negatief in de publiciteit zijn gekomen. Ik zou zeggen: oordeel zelf. Lees het ORTHO-artikel hier.

 

website vakblad ORTHOmagazine
website consumententijdschrift Fit met Voeding

9 reacties op “AD: “Voedingssupplementen soms levensgevaarlijk””

 1. Edith Temmink schreef:

  Als kanker-en osteoporosepatient slik ik sinds meerdere jaren diverse voedingssupplementen. Diverse medepatienten die alleen de allopatische adviezen opvolgden heb ik al zten grave gedragen. De nadelige gevolgen van de gekregen chemo en bestraling kan ik niet meer helemaal kwijtraken maar dankzij orthomoleculaire voedingssupplementen leef ik, voel ik me goed en actief en ben ik inmiddels alweer 12 jaar verder.

 2. Rita Vanlommel schreef:

  Het is toch wel heel opvallend dat steeds weer nadelige effecten van voedingssupplementen groots in het nieuws komen. Ik ben het er helemaal mee eens dat supplementen die geen goede samenstelling hebben of waar chemische toevoegingen hebben plaats gevonden niet te vergelijken zijn met de goede voedingssupplementen. Daarmee bedoel ik: díe supplementen die doordacht en zuiver zijn samengesteld. De pers / media zou daar veel duidelijker onderscheid in moeten maken en dus ook de positieve effecten van de waardevolle voedingssupplementen in het daglicht plaatsen.
  Juist van deze voedingssupplementen is al vele malen aangetoond dat ze onze gezondheid ten goede komen. De wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om, maar daar hoor je nooit iets van in de media…. hoe komt dat?

 3. Hannie wielenga schreef:

  Dat er ieder jaar veel mensen dood gaan aan medicijnen voor je nooit iets over

 4. Natalie schreef:

  Hi Edith, wat fijn dat het zo goed gaat. Welke suplementen, vitamines neem jij ?

 5. Gert Schuitemaker schreef:

  Beste Natalie, omdat het gaat om niet zomaar ziekten, raad ik aan om deskundig advies in te winnen. Bijvoorbeeld via http://fitmetvoeding.nl/vind-behandelaar/ of meer algemeen ter oriëntering bij de http://www.MMV.nl (voorheen Moermanvereniging)

 6. lia coenen schreef:

  Ik krijg sinds kort chemo, ik slikte supplementen en voelde me daar goed bij.Nu moet ik met alles stoppen omdat dat tegen de chemo zou werken????Naar wie moet ik nu luisteren op deze manier weet ik niet wat ik moet doen?

 7. lia coenen schreef:

  Bij lia coenen staat geen antwoord ?

 8. Gert Schuitemaker schreef:

  Dit is een vraag voor een arts die hier ervaring mee heeft. U kunt het beste informeren via https://www.mmv.nl/node/1087

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

naar de
ORTHObibliotheek

naar de
tijdschriften